
MAHMUT ÇALIK (İŞADAMI)
Türkiye’nin önde gelen sanayicilerinden olan, bir tekstil duayeni olarakta anılan Mahmut Çalık, 1932 yılında Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde doğmuştur.
Yatırımları:
Mahmut Çalık ilk olarak 1972 yılında İPAŞ iplik fabrikasını, ilerleyen yıllarda ise ANATEKS, MALATYA İPLİK, ANATEKS ANADOLU VE MALATYA BOYA VE EMPİRME FABRİKALARINI kurmuştur.
Malatya’ya bölgenin ilk sanayi tesislerini kazandıran girişimciliği dürüst, çalışkan ve hayırsever kişiliği ile Türk sanayisinin öncü isimleri arasında yerini almıştır.
1993 yılında rahmetli babasının adına yaptırdığı Hasan Çalık Hastanesi, her yıl 140 bin kişiye hizmet vermektedir.
Eğitimin önemini her fırsatta vurgulayan Mahmut Çalık, bu konuya verdiği önemi, ‘’Mahmut Çalık Eğitim Kompleksini’’Malatya’ya kazandırarak göstermiştir. Yaklaşık 40 bin metrekarelik bir eğitim kompleksidir.
HAMİD FENDOĞLU
1919-1978 Malatya
Milletvekili ve Belediye başkanlığı yaptığı dönemlerde halk için birçok girişimde bulunmuştur.
Pek çok kişiye iş imkanı sağlamış ve daima haklının yanında olup yardımseverliğini her şekilde göstermiş önemli bir kişiliktir.
MEVHİBE İNÖNÜ
22 Eylül 1897-7 Şubat 1992
Türkiye’nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün eşidir.
Katkıları:
Mevhibe hanım eğitime ve çocuklara karşı çok hassas ve duyarlı bir kişiliktir. Hiçbir zaman yardım elini onlardan çekmeyen Mevhibe Hanım, onlar için kendi adını taşıyan kız ve erkek öğrenci yurtları açtırmıştır.
İZZETTİN DOĞAN
Cem Vakfı Genel Başkanı.
Malatya’da Engüzekliler cemevini açmıştır.
Cem tv’nin sahibidir.
Okan Üniversitesinde görevine devam etmektedir.
OKTAY KAYNARCA
27 Ocak 1965
Güzelyurt’ta bir caddeye adı verilmiştir.
Katkısı:
Malatya’da her yıl yapılmakta olan festivallere katılmak dışında özel olarak kendi şehri için yapmış olduğu bir yatırım yoktur.
ERMAN ILICAK
Malatyalı işadamı.
Erman Ilıcak, iş ortakları ile birlikte brüt 113 bin metrekarelik inşaat alanıyla, dünya standartlarında modern bir alışveriş merkezi, 5 yıldızlı bir otel, tam donanımlı özel hastane, 200 lüks konutu içerisinde bulunduran projeleri Malatya’da ilk ve tek olma özelliği sağlamaktadır.
Bu büyük projesi sayesinde çok fazla sayıda kişiye iş imkanı sağlamıştır.
KENAN IŞIK
1 Ocak 1947 Malatya-Yeşilyurt
Katkısı:
Dönem dönem gittiği Malatya ilindeki halk evinde tiyatro çalışmaları olmuştur.
İLYAS SALMAN
14 Ocak 1949
İlyas Salman dönem dönem kızı Devrim ile Malatya’da halk konserleri vermektedir.
SÜMER TİLMAÇ
15 Temmuz 1948
Fırsat buldukça Malatya’da ekibi ile birlikte tiyatro oyunları sergilemektedir.
BELKIS AKKALE
1954 Malatya
Malatya yöresine özgü türküler yazıp seslendirmiştir. Fırsat buldukça Malatya’da halk konserleri vermektedir.
RAHMETLİ TÜRKÜ ANA ZEHRA BİLİR
1913-2007 Malatya
Halkına yönelik konserler vermek dışında Malatya için herhangi bir yatırımda bulunmamıştır.
DİLAVER UYANIK
1938-27 Ağustos 2004
Katkıları:
Malatya fikir ve sanat derneğini kurmuştur.
Doğu Anadolu’da ilk kez bir bölge tiyatrosunun kurulmasına önemli katkıları bulunmuştur. Kurduğu tiyatroda hem oyuncu hem de yönetmen olarak görev almıştır.
Gayret gazetesinde günlük yazılar yazmıştır.1962-1965 yılları arasında yayın yapan Malatya Eğitim Radyosunda yöneticilik yapmıştır. Bu dönemde Radyo Halk Müziği Korosu, Klasik Türk Müziği Saz gurubunu kurmuştur.
Yalnız Türk Müziği, Edebiyatçılardan Seçmeler ve Radyo Tiyatrosu programlarını yaparak Malatya’da kültür sanatın gelişimine katkıda bulunmuştur.
YÜKSEL ÖZKASAP
28 Aralık 1952
Ses sanatçısı.
Katkısı:
Malatya isimli şarkının sözünü ve bestesini yapıp seslendirmiş ve kendi memleketine armağan etmiştir.
ÇETİN ALP
21 Haziran 1947
Katkısı:
Dünya çapında dereceler elde etmiştir. Özellikle Los Angeles’ta düzenlenen Dünya şarkı yarışmasında üçüncülük elde etmiştir.
Bu başarılarının ardından Malatya’da konserler vermiştir.
FİSUN ÖNAL
11 Mart 1947
Katkısı:
Şarkıcı, yazar, fotoğrafçı, oyuncu…
Sanatın pek çok kolu ile ilgilenen Fisun Önal, kurmuş olduğu plak ve dağıtım şirketine ailesinin memleketi olan ‘’Malatya’’adını vermiştir.
ÜNAL KÜPELİ
1 Ocak 1945
Yönetmen, yapımcı ve senarist’tir.
Katkısı:
Memleketi olan Malatya’nın belgeselini çekmiştir.
SELAHATTİN ALPAY
1956 Malatya
Katkısı:
Türk Halk Müziği sanatçısıdır. Kaysı festivallerine katılarak sahnede her zamanki yerini almaktadır. Malatya’da en son verdiği konserde Malatya’ya okul yaptıracağını açıklamıştır. Ancak bir girişimde bulunmamıştır.
ABDULLAH KİĞILI
1943 Malatya
Katkısı:
Abdullah Kiğılı ünlü kiğılı giyim mağazaları zincirinin kurucusu ve sahibi ayrıca Fenerbahçe Spor Kulübü As başkanı olan işadamıdır.
Bir çok kişiye iş imkanı sağlamıştır.
Malatya’da küçük bir kumaş dükkanı ile işe başlamıştır. Yaklaşık 2 bin çalışanı mevcuttur.
Ayrıca Fahri Kiğılı camii ve vakfını kurmuştur.
VAHAP KÜÇÜK
1961 Doğanşehir MALATYA
Katkısı:
Sadece Malatya değil Türkiye genelinde en fazla istihdamı sağlayan 3.şirket ünvanına sahiptir.
Taha gurubun sahipleri olan Küçük ailesi bölgedeki iki fabrikasında 1200 kişi çalıştırmaktadır.3.Fabrika açma projesi bulunmaktadır. Bu fabrikasını Doğanşehir’e açarak orada bulunan yaklaşık 500 kişiye iş imkanı sağlamayı hedeflemektedir.
YONCA EVCİMİK
16 Eylül 1963
Katkısı:
Bazı hayır işleri dışında Malatya için yapmış olduğu bir yatırım yoktur.
GANİ RÜZGAR ŞAVATA
1 Eylül 1960
Katkısı:
Kürt sinema yönetmeni, oyuncu. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan 24.Dönem Milletvekili Genel seçimlerinde BDP’nin desteği ile bağımsız aday olarak Malatya’dan aday olmuştur.Sanat hayatına tiyatro ile başlayan ve 18 yılını bu dalda geçiren Şavata, Malatya Şehir Tiyatrosunda çalışmıştır.1993 yılında sinemada oyuncu olarak yer aldı.Bu anlamda bir çok Malatya’lı gence de destek olmuştur.
ŞAHİN ÖZER
1957 Malatya
Katkısı:
Kendi adını taşıyan müzik yapım şirketinin sahibidir.
Malatya Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesidir. Kendi memleketinden olan pek çok kişiye iş imkanı sağlamıştır.
Ayrıca Malatya Futbol şube sorumlusudur.
AHMET ERTÜRK
1953 Malatya
1975’te Ankara SBF’den mezun oldu.29 Ocak 2004’te TMSF Başkanlığı’na getirilmeden önce Sermaye Piyasası Kurulu üyeliği, Albaraka Türk genel müdür yardımcılığı, Türk Denizcilik İşletmeleri Genel Müdür Yardımcılığı, Maliye Bakanlığı Müfettişliği yaptı. Ekonomi ve Finans konularında yazmış olduğu kitapları mevcuttur.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün danışmanı olmuştur. Anti-komünist bir komando kampında görev almıştır ve burada Malatya’lı pek çok genç ile birliktedir. Bazı hayır işlerindede yerini almıştır.
SABRİ ÖZEL
1950 Malatya-Pütürge
Katkısı:
Fakir bir ailenin çocuğu olduğu için ilköğretim 3.sınıftan sonra eğitim hayatına devam edememiştir. İlk olarak bir iplik fabrikasında işe başlamıştır. Çok zor şartlar altında çalışmıştır. Karşılaştığı tüm zorluklara rağmen hiç isyan etmeden sabırla ve büyük bir gayretle çalışmalarını sürdürmüştür. Böylelikle kendisine ait bir konfeksiyon işyeri açabilecek altyapıyı oluşturmuştur. Kendi adını taşıyan Sabri Özel temelini o günlerde atmıştır.Her zaman başkasının düşünmediğini,yapmadığını yapmaya çalışmıştır.
Sabri Özel firması olarak şuanda 1200 çalışanı,43 tane kendi mağazası, Türkiye’de 500 farklı satış noktası ve yaklaşık 15 ülkeye ihracat yapabilme kapasitesine ulaşmıştır. Bu sayede pek çok kişiye iş imkanı sağlamıştır.
METİN EMİROĞLU
1943 Arapgir
Katkısı:
Turgut Özal ile birlikte Anavatan Partisi kurucu üyesidir. Malatya milletvekilliği yapmıştır. Serbest avukat olarak çalışmaktadır. Bu dönemlerde pek çok hemşerisine iş imkanı sağlamıştır. Ayrıca Malatya’da kendi adını taşıyan bir Anadolu Lisesi yaptırmıştır.
MESUT PARLAK
1940 Malatya
Katkısı:
Kendi adını taşıyan Malatya Yeşilyurt Prof.Dr. Mesut Parlak Anaokulu’nu yaptırmıştır.
Annesi ve eşi adına yaptırdığı Emine Nezihe Parlak İlkokulu ve Ortaokulu, Kardeşleri ile babasının adına yaptırdığı Ahmet Parlak İlkokulu ve Ortaokulu bulunmaktadır. Eğitime çok büyük önem vermektedir.
DÜNYACA ÜNLÜ FİZİKÇİ PROF.DR. ASIM ORHAN BARUT
1926-1994
Katkısı:
İsmi her ne kadar Malatya’da ve Türkiye’de az bilinse de önemli çalışmalarıyla fizik dünyasında oldukça tanınan değerli bir bilim adamıdır.
Eğitime oldukça önem vermektedir ve bu nedenle pek çok gence burs imkanı sağlamıştır.
HAKKI COŞKUN
1923 Malatya
Katkısı:
TRT’de programlar yaptı. Daha çok Malatya ve civarında düzenlenen törenlerde, bayramlarda, şenliklerde ve özellikle kayısı bayramlarında söylediği parçalarla dinleyenlere hoş dakikalar yaşatmıştır.
Özellikle ‘’Yeşilyurt’un Dağları’’gibi derleme ve besteleri ile Malatyalıların beğenisini kazanmıştır.
HRANT DİNK
1954 Malatya
Katkısı:
Ermeni kökenli Türk gazetecidir. Eşi ile birlikte kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladı. Özellikle çocuklar konusunda çok hassas olan Hrant Dink, Malatya’daki pek çok yardıma ihtiyacı olan çocuğada yardım elini uzatmıştır.
HRANT DİNK
1954 Malatya
Katkısı:
Ermeni kökenli Türk gazetecidir. Eşi ile birlikte kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladı. Özellikle çocuklar konusunda çok hassas olan Hrant Dink, Malatya’daki pek çok yardıma ihtiyacı olan çocuğada yardım elini uzatmıştır.
BATTALGAZİ
695 Malatya
Katkısı:
Malatya Serdar’ı Hüseyin Gazi’nin oğludur. Asıl adı Abdullah’tır. Battalgazi Arap ve Türk edebiyatında yer alır. Bu alanda iki önemli ürünü vardır. Biri Arapça’’Delhemma/Zelhimme’’,ikincisi ise bir Battal romanı olan Türkçe ‘’Battalname’’dir.
Eserleri ile birçok gencin ufkunu aydınlatmış, onları tesir altına almıştır.
EFLATUN CEM GÜNEY
1896-1981
Katkısı:
Kendisi masalcı baba olarak tanınmaktadır. Anadolu’nun pek çok yerinde öğretmenlik yapmıştır.
Malatya başta olmak üzere yurdun pek çok yerinde yerel sanat dergilerinin çıkmasını sağlamıştır.
Gençlerin sanatla ilgilenmesine yönelik çalışmalarını hiçbir zaman bırakmamış ve gençleri bu konuda desteklemiştir.
YASEMİN YALÇIN
1959 Malatya
Türk tiyatro oyuncusu, komedyen.Birçok film ve tiyatro oyunları bulunan oyuncu.
Yasemin Yalçın, Malatya için herhangi bir girişimde bulunmamıştır.
OĞUZHAN ASİLTÜRK
1935 Malatya-Hekimhan
1935 yılında Malatya'nın Hekimhan ilçesinde doğdu. Mahmut Besim Bey ile Fatma Hanım'ın evladı. İTÜ İnşaat Fakültesi mezunu. Asiltürk Proje adlı mühendislik bürosunun sahibi. 1973-77 ve 1977-80 tarihleri arasında iki dönem MSP milletvekili seçildi. CHP-MSP koalisyon hükümetinin mimari oldu. Sanayi ve Teknoloji ve İçişleri Bakanlığı yaptı. 12 Eyül 1980 askeri darbesinden sonra MSP Davası sebebiyle bir yıl gözaltında kaldı. Sonra yargılandı ve beraat etti. 10 yıl süreyle siyasetten yasaklandı. Yasağı 1987 Anayasa referandumu ile kalktı. Yasağı kalktıktan sonra ilk kongrede RP'nin genel sekreterliğine seçildi. 11 yıl sonra tekrar Malatya'dan milletvekili seçildi. Fazilet Partisi’ne girdi. İngilizce biliyor.
Malatya’dan milletvekili seçildikten sonra memleketi için birçok hayır işine el uzatmıştır.
GÖKHAN EVLİYAOĞLU
1927 Malatya-21 Ağustos 2011 Ankara
1927 yılında Malatya'da doğdu. İstanbul Üniversitesinde Hukuk, Ankara Üniversitesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Fakültesinde İletişim, Federal Almanya'da Psikoloji öğrenimi ve ihtisası yaptı. Ankara Gazi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak hizmet verdi ve İletişim Psikolojisi üzerine master yaptı.1961 - 1964 döneminde Adalet Partisi'nden Balıkesir Milletvekili seçildi. Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğünde, Başbakanlık Atom Enerjisi Kurumunda Daire Başkanlıkları görevlerinde bulundu. Milli Eğitim Bakanlığında Bakanlık Müşavirliği, Federal Almanya'da Köln Başkonsolosluğunda Eğitim Ataşeliği, Bonn Büyükelçiliğinde Çalışma Başmüşavirliği ve Basın Ataşeliği görevlerinde bulundu.
İlkokul sıralarından başlıyarak şiir, edebiyat, hitabet ve resim alanlarında başarılı denemeler yapan Gökhan Evliyaoğlu bu dallarda ortaokul yıllarından bu yana ödüller aldı. Sanat çalışmalarının, fikir ve çalışma hayatının yanısıra lise döneminde başlıyan yazarlık ve gazetecilik mesleğinin her dalında çalıştı. Son Havadis, Yeni İstanbul gazetelerinin ve Düşünen adam dergilerinin sahipliklerini, Genel Yayın Müdürlüklerini ve başyazarlıklarını sürdürdü.
Gökhan Evliyaoğlu, bütün çalışma hayatı boyunca kültür ve sanat hareketlerinin içinde olmuş, şiir, edebiyat ve felsefe alanlarındaki faaliyetine ara vermemiştir.
KEMAL SUNAL
11 Kasım 1944 yılında İstanbul da doğan Kemal Sunal, aslen Malatya lıdır.
Annesi Saime Hanım babası ise Mustafa Bey in üç erkek evladının en büyüğüdür. Türkiye'nin önemli bir değeri, önemli bir sanatçısıdır. Kemal Sunal güldürürken düşündüren, sosyal mesajlara hiciv gözüyle bakıp, can alıcı noktalarına vurgu yapabilen, bunu sadece sözleriyle değil jest ve mimikleriyle de çok rahat yapabilen çok usta bir oyuncuydu. Kemal Sunal'ın Malatyalı olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Sunal, "Kemal Sunal 'Malatyalı mısınız?' diye sorulduğunda 'elhamdülillah' diyerek tüm Malatyalıların yaptığı gibi cevap verirdi. Malatyalı olmaktan çok övünürdü. Hayır işleri dışında bireysel olarak memleketi için yaptığı bir şey yoktur.
AHMET TURAN EMEKSİZ
1940 Malatya-Yeşilyurt-28 Nisan 1960
Tahkikat Komisyonu'nun kurulmasına dair kanunun kabul edilmesi üzerine 28 Nisan 1960 sabahı İstanbul Üniversitesi bahçesinde düzenlenen protesto mitingi sırasında öldürülen üniversite öğrencisidir.
Üniversite öğrencilerinin düzenledikleri bu miting sırasında, polislerin okul bahçesine girmeleri üzerine olaylar büyümüş ve Beyazıt Meydanı'na kadar genişlemiştir. Bu sırada polisler tarafından öğrencilere ateş açılmış ve Malatya doğumlu Orman Fakültesi öğrencisi 20 yaşındaki Turan Emeksiz öldürülmüştür. Memleketi Malatya'da ismi bir caddeye ve bir liseye verilmiştir. Ancak daha sonra bu caddenin ismi Milli Egemenlik Caddesi, lisenin adı ise Malatya Lisesi olarak değiştirilmiştir.
SEYFİ OKTAY
1934 Malatya-Hekimhan
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Serbest Avukatlık, XVII.,XIX. ve XX. Dönem Ankara Milletvekiliği ile Adalet Bakanlığı yaptı. Evli ve 3 Çocuk babasıdır.
Ergenekon soruşturması kapsamında 1 Haziran 2010 tarihinde gözaltına alınıp serbest bırakıldı.
CÜNEYT GÖKÇER
Cüneyt Gökçer 1920 yılında Malatya'da doğdu.
Devlet Tiyatroları genel müdürlüğü, Ankara Devlet Konservatuarı müdürlüğü, Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü başkanlığı gibi görevlerde bulundu. Gökçer, yaklaşık 20 operanın rejisini yapmıştır. 1959 ile 1997 yılları arasında, Richard Strauss’un Salome`sinden başlayarak Çetin Işıközlü’nün Dudaktan Kalbe adlı operasına kadar yönettiği operalarla bu alanda başarılar kazanmıştır.
Ünlü sanatçı Ayten Gökçer'in eşi olan Gökçer, yurtiçinde aldığı sayısız ödülün yanısıra 1981 yılında Devlet Sanatçısı unvanını da almıştır. Yurtdışında ise, 1963'de Yunanistan Krallığı'nın l. Georges nişanının 'Oficcier' rütbesiyle, 1970'te İtalya Cumhurbaşkanlığı tarafında Commandatore nişanıyla ve daha sonra Polonya Kültür Nişanı ile ödüllendirildi.
Cüneyt Gökçer 23 Aralık 2009 tarihinde Ankara da tedavi gördüğü hastanede solunum yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yumdu.
ADEM GÜRSES
Malatya’lıdır. Adem Gürses televizyon yöneticisi olarak TRT program müdürlüğü yaptı. Star, Kanal 6 ve Kanal D’nin kuruluşlarında önemli görevlerde bulundu. Atv genel müdürlüğü yaptı. Turkuvaz Holding Atv’den sorumlu icra kurulu üyesi oldu. Malatya ile ilgili yapmış olduğu herhangi bir girişim bulunamamaktadır.
YAŞAR CANBAY
1955 Malatya
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi - Arapça - İlahiyatçı, Eğitimci - Öğretmen, Özel Dershane Kurucusu ve Müdürü, Tüccar - XX ve XXI inci Dönem Malatya Milletvekili - Evli, 4 Çocuk sahibi. Malatya’da milletvekili olduğu dönemde o da diğer siyasiler gibi Malatya için yapılan bir çok girişimi desteklemiştir.
MELİKE ZOBU
1963 Malatya
Sinema sanatçısıdır. Malatya ile ilgili herhangi bir bireysel girişimi yoktur.
MEHMET SEVİGEN
4 Temmuz 1954
Türk siyasetçi. CHP Eski genel sekreter yardımcısı.Malatya için herhangi bir girişimi bulunmamaktadır.
UDİ NEVRES
1873 Malatya
Musikiye gönül vermiş önemli sanatçılardan biridir.
AYHAN FIRAT
1929 Malatya
Türk siyaset adamıdır. İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi mezunudur.Hava meydanları İnşaat Reisliği Kontrol Mühendisliği,PTT Genel Müdürlüğü Grup Baş Mühendisliği ve NATO Dairesi Başkan Yardımcılığı ve Başkanlığı,PTT Yönetim Kurulu Üyeliği,Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Üyeliği,Orman Bakanlığı Müşavirliği,Döksan AŞ Genel Müdürlüğü,Danışma Meclisi Malatya Üyeliği, TBMM XVII.ve XX.Dönem Malatya Milletvekilliği yapmıştır.
ŞEMSİ BELLİ
1925 Malatya-1995 İstanbul
Türk şair, yazar, gazeteci, siyasetçi.
Birlik Partisi genel sekreterliği yapmıştır. Şiirlerinin yanı sıra tiyatro, gezi yazısı, anı, araştırma-inceleme alanlarında da ürünler vermiş bir edebiyatçıdır. Yerel ağız özellikleri gösteren kırsal şiirleri özellikle Anayasso adlı şiiri ile tanındı. Bir Yangının Külü adlı unutulmaz şarkının söz yazarıdır.
KEMAL NACİ EKŞİ
1948 Malatya-Arapgir
İstanbul Tıp Fakültesi mezunudur. İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Mediko Sosyal Merkezi Başhekimliği ve Müdürlüğü, Bakırköy Belediye Başkanlığı, İhracatçılık, TBMM XIX. Dönem İstanbul Milletvekilliği yapmıştır.
MEHMET NECATİ GÜNGÖR
1949 Malatya
Yazar. Malatya' da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya'da tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesini bitirdi. Redaktörlük, editörlük, gazetecilik yaptı. İlk hikâyeleri Oluş (Malatya, 1968) dergisinde çıktı.
İlk işlerinin pek çoğunu Malatya’daki Oluş dergisinde yayınlatmıştır.
PROF.DR.ORHAN TÜRKDOĞAN
1926 Malatya
1926 yılında Malatya'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini bu ilde tamamladı. 1955 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe ve Sosyoloji bölümünden mezun oldu.1955-59 yılları arasında Malatya Lisesi felsefe öğretmenliğinde bulundu.1959 yılında Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji asistanlığına atandı.1962 yılında yılında Doktor,1967 yılında Doçent ve 1971 yılında da Profesörlük ünvanını aldı.
SAMİ KASAP
1933 Malatya-3 Eylül 2002
Malatya Malatya Bulunmaz Eşin şarkısı nerede çalmaya başlasa ortamda bulunan Malatyalıların dayanamayıp oynamaya başladığı, izleyenlerin ve dinleyenlerim yüzlerinde tebessüm ve mutluluk ifadeleri oluşmasını sağlayan şarkıdır. Bu güzel şarkı artık Malatya’yı da aşmıştır ve tüm Türkiye de keyifli anların en çok dinlenen, söylenen şarkılarından bir olmuştur. Malatya’nın doğasını anlatan, Malatya’yı bilmeyenlerin bile içlerinde Malatya’ya karşı bir sempati oluşmasına sebep olan, birçok insanın cep telefonu melodisi haline gelen bu eser değerli Malatyalı sanatçı Sami Kasap tarafından bestelenmiştir.
DR.İSMET OCAKÇIOĞLU
1930 Malatya-Darende
930 yılında Darende'de doğmuştur. İlk ve orta okulu Tokat'ta okumuş, Konya Lisesi'ni bitirmiştir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1952 yılı Haziran döneminde mezun olduktan sonra aynı yıl Fransa'ya giderek Kamu Hukuku dalında doktora çalışmalarına başlamış ve 1955 senesinde Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Hukuk Doktoru Ünvanını almıştır.




















































